Dávkovanie a príprava čajov

Pre maximálne využitie účinkov našich výrobkov odporúčame (ak nie je uvedené inak) vždy aspoň dvojmesačné užívanie, a to i PO ODZNENÍ PRÍZNAKOV. Jedno balenie bylinných zmesí (čajov) vám pri správnom užívaní vystačí cca na 1 mesiac, u tinktúr je to odlišné podľa dávkovania, a preto u každej tinktúry uvádzame jej výdatnosť v dňoch. Pri tabletách si podľa počtu tabliet a dávkovania výdatnosť balenia sami ľahko spočítate.


Za ako dlho spotrebujete pri typickom dávkovaní jedno balenie
Dávkovací prostriedokObjem extraktuHmotnosť sušených bylínVýdatnosť 1 balenia pri aplikácii 2x denne
100 g20 ml1000 ml
Polievková lyžica15 - 17 ml4,5 g11 dní---30 dní
Kávová lyžička5 - 7 ml1,5 g32 dní4 dni6 mesiacov
Mocca lyžička3 ml0,75 g66 dní8 dní12 mesiacov
Kvapátko - 1 kvapka0,05 ml--13 dní (3 x 10 kvapiek)

Pri príprave čajov, nálevov, odvarov a ďalších postupujte presne podľa návodu.


I keď možno nevidíte veľký rozdiel v technológii prípravy nápoja, obkladu, kúpeľa, atď. z bylín a bylinných zmesí verte, že práve správny spôsob prípravy rozhoduje výrazne o tom, čo ste schopní z bylín “dostať”. Preto pridávame pár základných pojmov, aby ste lepšie pochopili a získali potrebný nadhľad:


Príprava nálevu

Cca o 5 % väčší, než predpísaný objem čerstvej studenej pitnej vody zahrejeme rýchlo až do varu (nie v mikrovlnke) a až potom do vriacej vody pridáme predpísané množstvo bylín. Zamiešame, aby sa byliny namočili. Pridaním bylín dôjde k poklesu teploty vody a voda sa prestane variť. Teraz počkáme, než sa voda s bylinami opäť uvedie do varu. Po znovuuvedení do varu odstránime nálev zo zdroja tepla (nenechávame dovariť na platni), zakryjeme nádobu pokrievkou a necháme jej 10 minút odstáť. Potom nálev zlejeme (až na výnimky nenechávame byliny vo vode) a mierne z bylín vytlačíme ostatok nálevu. Nálev sa používa hlavne pri bylinách a bylinných zmesiach s obsahom prchavých účinných látok (silíc), o ktoré nechceme prísť.

Príprava nálevu

Príprava odvaru

Príprava odvaru

Do cca o 10 % väčšieho, než predpísaného objemu čerstvej studenej pitnej vody nasypeme predpísané množstvo bylín. Vodu zahrejeme rýchlo až do varu (nie v mikrovlnke) a potom ju udržujeme predpísanú dobu (väčšinou 10 minút) v stave mierneho varu. Potom odstránime odvar zo zdroja tepla (nenechávame dovariť na platni), zakryjeme nádobu pokrievkou a necháme ho 10 minút odstáť. Potom odvar zlejeme (až na výnimky nenechávame vo  vode byliny) a mierne z bylín vytlačíme ostatok odvaru. Odvar sa používa pre zámerné odstránenie nežiadúcich silíc, vylúhovanie horšie rozpustných látok a podpore určitých chemických reakcií.


Príprava odvaru

Do cca o 10 % väčšieho, než predpísaného objemu čerstvej studenej pitnej vody nasypeme predpísané množstvo bylín. Vodu zahrejeme rýchlo až do varu (nie v mikrovlnke) a potom ju udržujeme predpísanú dobu (väčšinou 10 minút) v stave mierneho varu. Potom odstránime odvar zo zdroja tepla (nenechávame dovariť na platni), zakryjeme nádobu pokrievkou a necháme ho 10 minút odstáť. Potom odvar zlejeme (až na výnimky nenechávame vo  vode byliny) a mierne z bylín vytlačíme ostatok odvaru. Odvar sa používa pre zámerné odstránenie nežiadúcich silíc, vylúhovanie horšie rozpustných látok a podpore určitých chemických reakcií.

Príprava odvaru

Pripravte si aj vy nálev alebo odvar z prírodných bylín p. Bohumila Jukla.